Nieuwe btw-regels voor Europese E-Commerce activiteiten

Heb je een webshop en verkoop je producten aan particulieren in andere EU-landen, of wil je dat gaan doen? Let dan goed op! 

Nieuwe btw-regels voor Europese E-Commerce activiteiten

Vanaf 1 juli veranderen de btw-regels voor deze verkopen binnen de EU. Vanaf dat moment moet je btw in rekening brengen van het land waar je de producten naar toe stuurt. Die verplichting gaat al gelden als je in totaal voor minimaal € 10.000, - per jaar verkoopt aan particulieren in andere EU-landen. Dat geldt dus niet per EU-land, maar voor alle EU-landen samen! 

Je hebt daarbij de keuze om je te registreren voor btw in de EU-landen waar je verkoopt, of te kiezen voor het gebruik van het zogenaamde One Stop Shop systeem (OSS). Dit systeem kan vanaf 1 juli 2021 gebruikt worden. Met dit systeem doe je voor alle landen samen één aangifte in Nederland. Je doet ook één betaling aan de Nederlandse Belastingdienst en zij zorgen voor de verdeling daarvan over de juiste EU-landen.

Of je nu kiest voor registratie van de btw in een EU-Land of voor het OSS systeem, er is werk aan de winkel! Beide oplossingen vereisen veel voorbereidend werk:

  • Als je kiest voor btw-registratie, moet je veel papierwerk regelen voor elk land waar je moet registreren. Wellicht heb je een lokale agent nodig die de aangifte voor je kan doen;
  • Als je kiest voor het OSS systeem, moet je dit registreren bij de Belastingdienst. Wil je dit direct vanaf 1 juli 2021 gebruiken, dan moet dit vóór 1 juli aangevraagd zijn. De eerstvolgende mogelijkheid daarna is een registratie per 1 oktober (4e kwartaal);
  • Je administratie moet goed ingericht zijn om alle transacties met bijbehorende btw juist en volledig te registreren. Instellingen en rapportages moeten veranderd worden om dit te faciliteren. Onderschat de hoeveelheid werk niet!

Helaas zien we dat veel administratieve systemen nog niet zijn ingericht om op een efficiënte manier de rapportages te produceren die nodig zijn, laat staan dat er een automatische aangifte gedaan kan worden. Laat je niet te snel verleiden door allerlei aanbieders van oplossingen die het pretenderen het makkelijk te maken. Maar er is ook een lichtpuntje: eenmaal geregistreerd en ingericht, vallen de noodzakelijke werkzaamheden wel mee.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan mijn blog ‘Btw in Europa: wat verandert er voor jou?’ of neem contact met ons op!