Bespaartips: onze top 4

Zonder een eindeloze lijst te geven van alle mogelijkheden om geld te besparen, wil ik toch graag een paar mogelijkheden hier benoemen. En wat blijkt, de meeste liggen voor de hand, maar worden zo makkelijk vergeten.

bespaartips top 4

 

  • Maak een budget. Veel bedrijven doen dit. Maar vaak niet als het gaat om kosten, omdat het dan lastig(er) wordt. Hoe makkelijk is het om ervan uit te gaan dat de kosten gelijk gehouden worden, of met wat inflatie stijgen. Een kritische blik op wat er nu besteed wordt, ontbreekt vaak. 
  • Daaraan gerelateerd: probeer niet alles in één keer op te pakken. Selecteer nu eens een paar kosten en maak daar een concreet plan voor. Zorg er ook voor dat je dat plan in het nieuwe jaar ook waar maakt. Beter een paar dingen goed gedaan, dan veel dingen half.
  • Een concretere bespaarmogelijkheid: kijk eens naar abonnementen, trainingskosten, software licenties, telefoonkosten en reiskosten. De ervaring leert dat regelmatig abonnementen doorlopen zonder dat er iets mee gedaan wordt. En als het gaat om training zijn er tegenwoordig heel veel (online) alternatieven. Sommige software licenties worden betaald, maar vervolgens wordt er met de software niets (meer) gedaan. Doodzonde!
  • Veel ideeën komen van de werknemers zelf. Vraag ze om mee te helpen, om met bespaarvoorstellen te komen. Het wordt leuk als je daar ook iets tegenover zet als beloning. Dat mag gerust en zo wordt besparen voor iedereen leuk.

Wie het kleine niet eert…

En tot slot, ‘little drops make an ocean’. Onderschat niet wat kleine dingen uiteindelijk in totaal betekenen. Ga jij die uitdaging aan? Je mag je ideeën met ons delen en dan publiceren wij deze via social media of in onze nieuwsbrief. Kijk, daar is je eerste besparing op je advieskosten!