Vrijdag 19 november: Dag van de Ondernemer

Regelmatig zijn er dagen, weken en maanden in een jaar waarop of waarin aandacht voor maatschappelijke issues wordt gevraagd.  Op vrijdag 19 november is het de beurt aan de ondernemers. Dan is het namelijk de Dag van de Ondernemer.

complimenten op de Dag van de Ondernemer

In het zonnetje gezet

De Dag van de Ondernemer is bedoeld om alle ondernemers in het zonnetje te zetten. Persoonlijk vind ik het hard nodig dat ondernemers een extra schouderklopje krijgen. Want veel ondernemers hebben behoorlijk wat voor hun kiezen gekregen de afgelopen tijd. Ondanks alle maatregelen en beperkingen moesten ze creatief blijven (of ineens worden), blijven aanpakken, toch weer doorzetten en telkens het beste ervan maken. Dat verdient een groot compliment!

Positief

Wat ik zelf als enorm positief heb ervaren in de afgelopen coronatijd, is de creativiteit die veel ondernemers, zeker in de middenstand, lieten zien. Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Mooi om dat proces om me heen te zien. Een goed voorbeeld hiervan zagen we in Valkenburg. Hier zijn we zelf een paar keer geweest tijdens het coronatijdperk. In de maanden dat de restaurants gesloten moesten zijn, troffen we op het plein een groot aantal restaurants en bars aan die koffie, vlaai, soep en andere gerechten verkochten. Gewoon, van achter een tafel, in papieren bekers en op papieren bordjes. Naast het feit dat het gewoon lekker was, gaf het ons een fijn gevoel dat we op deze manier de lokale ondernemers konden steunen. Elk gezinslid koos zijn of haar voorkeursdrankje of -gerecht en gezamenlijk werd dat op een bankje opgegeten. Bijzonder, maar tegelijk mooi om te zien. 

Pakketjes

En wat dacht je van al die pakketbezorgers die zich een slag in de rondte werkten om alle pakketjes op tijd te kunnen leveren. De lockdown zorgde natuurlijk voor een gigantische berg extra online bestellingen, die we allemaal zo snel mogelijk wilden ontvangen. Zeker, dat ging niet altijd goed, maar wat hebben de pakketbezorgers hard moeten werken om het onmogelijke mogelijk te maken. Zo hoor ik regelmatig van mensen die een ‘eigen’ pakketbezorger in de wijk hebben. Iemand die regelmatig langskomt, weet wie je bent en waar je woont. Wij hebben ook zo’n ‘persoonlijke’ pakketbezorger. Hij heet Ed en als pakketbezorger komt hij al jaren bij ons in het dorp. Ik zie hem ook regelmatig rijden: ’s morgens, ’s middags én ’s avonds. Het lijkt wel of hij altijd aan het werk is. En als er eens iets mis is, dan wil hij dat graag weten. Om het op te lossen of ervoor te zorgen dat het de volgende keer niet meer gebeurt. Ed is ondernemer, dit is zijn ding en dat doet hij verrekte goed! Ook hij verdient op de Dag van de Ondernemer een compliment. Ed, bij deze!

Alle andere ondernemers

En natuurlijk, ik noem hierboven maar enkele voorbeelden. Er zijn zoveel ondernemers in Nederland, groot of klein, lokaal of internationaal, eenmanszaak of BV. Het maakt allemaal niet uit. Veel van onze ondernemers hebben het zwaar gehad, maar we mogen trots zijn op al die ondernemers. Het zijn uiteindelijk ook weer deze ondernemers die bij mij aankloppen voor advies, waardoor ik mijn onderneming kan laten groeien. Zo helpen we elkaar. Dat trotse gevoel mogen we natuurlijk het hele jaar tonen, maar zeker op de Dag van de Ondernemer!

En… mocht je het op dit moment als ondernemer even niet meezitten, dan staan wij voor je klaar om te helpen!