STAP-budget voor scholing

Studiekosten en andere scholingsuitgaven zijn sinds 1 januari 2022 niet meer aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Binnen deze regeling kun je tot maximaal € 1.000, - subsidie ontvangen. 

STAP-budget voor scholing

Overigens zijn scholingskosten die als zakelijke kosten door een ondernemer worden betaald, nog steeds aftrekbaar van de winst. Dat is niet veranderd.

Belangrijke voorwaarden

Je kunt als werkende of werkzoekende dus maximaal € 1.000, - per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Wel zijn er enkele belangrijke voorwaarden, waaronder:

  • Je moet 18 jaar of ouder zijn
  • Je mag nog geen AOW ontvangen
  • Je training, cursus of opleiding moet in het STAP scholingsregister staan
  • Je training, cursus op opleiding mag nog niet begonnen zijn als je het budget aanvraagt

Naar alle waarschijnlijkheid komt er vanaf april 2022 ook een STAP-ontwikkeladvies. Dit gratis advies is beschikbaar voor werkenden en werkzoekenden met een (afgeronde) opleiding van maximaal MBO2-niveau. Met het advies kun je vervolgens een STAP-budget aanvragen.

Ben je een proactieve werkgever? Zorg dan dat je deze regeling onder de aandacht van je werknemers brengt! Beter geschoolde werknemers zijn immers ook voor jou als werkgever interessant. Zelfs als een werknemer wil omscholen. Natuurlijk kun je er altijd voor kiezen om scholingskosten van je werknemers te betalen en deze als kosten af te trekken van de winst. Maar ook dat budget is voor de meeste ondernemers niet eindeloos. Doe er je voordeel mee!