Help, mijn partner krijgt een jaaropgave voor TOZO

In deze tijd van het jaar zijn veel ondernemers bezig met de jaarlijkse aangiften en vallen overal weer jaaropgaves op de (digitale) mat. Heb jij afgelopen jaar een TOZO-uitkering ontvangen? Dan krijg je daar ook een jaaropgave van. Maar ook jouw partner ontvangt een jaaropgave, terwijl deze partner misschien helemaal niets met jouw onderneming te maken heeft. Hoe zit dat precies? 


Help, mijn partner krijgt een jaaropgave voor TOZO

Indien je een gezamenlijke huishouding voert met je partner, wordt de TOZO-uitkering gezien als een bijstandsuitkering die je samen hebt ontvangen. In principe ontvangen jij en je partner daarvoor een jaaropgave, elk voor de helft van het bedrag. Deze jaaropgave laat het brutobedrag van de uitkering en de ingehouden loonheffing zien. Die loonheffing is door je gemeente al afgedragen, jij hebt het nettobedrag van de uitkering op jouw rekening ontvangen.

Tot zover lijkt er nog niets aan de hand, maar er zit hier een addertje onder het gras.
Het kan namelijk zijn dat de jaaropgave van je partner niet exact gelijk is aan die van jezelf. 
Werkt je partner namelijk in loondienst (of ontvangt je partner een ander inkomen waarover loonheffing wordt ingehouden), dan heeft jouw partner al heffingskorting ontvangen over dat salaris. 
In principe wordt daar rekening mee gehouden bij de TOZO en zo kan het zijn dat er meer loonheffing over het partnerdeel wordt ingehouden en afgedragen. Dat betekent dus dat de jaaropgave van je partner er anders uit kan zien dan die van jezelf! 

Maar let op: je kunt onaangenaam verrast worden bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting!
Het kan namelijk zijn dat er wel heffingskorting is berekend over de TOZO-uitkering terwijl je partner die al heeft ontvangen via het salaris. Als dat het geval is, dan wordt dat gecorrigeerd in de aangifte inkomstenbelasting en leidt dat tot een hoger bedrag aan verschuldigde inkomstenbelasting. En daar had je misschien niet op gerekend.

Overigens speelt dit alleen bij de ‘TOZO 1-regeling’. Bij de daaropvolgende ‘TOZO 2’ en ‘TOZO 3’ gebeurt dat niet meer en wordt er wel rekening gehouden met de juiste toepassing van de heffingskorting. Toch kan het geen kwaad om dit goed in de gaten te houden en bij twijfel toch vooraf even na te gaan of er misschien later alsnog meer inkomstenbelasting betaald moet worden.